Mindfulness komt oorspronkelijk voort uit de oude meditatievorm Vipassana, uit de stroming van het Theravada Boeddhisme. Deze werd en wordt nog steeds beoefend in Zuid Oost Azie (Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Sri Lanka). Deze meditatievorm werd door de Boeddha onderwezen en er zijn veel mondeling overgeleverde geschriften over de leer van de Boeddha. Deze vormen de basis van het huidige onderricht door de meditatieleraren in Azie.

 

Bij deze vorm van inzichtmeditatie leer je om meer aandacht en helderheid binnen jezelf te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er meer inzicht over wie en hoe we nu eigenlijk werkelijk zijn. Je hoeft hiervoor geen boeddhist te zijn. Deze meditatievorm kan door iedereen worden beoefend, ook door mensen met een religieuze achtergrond.

De afgelopen 40 jaar is het boeddhisme steeds meer verspreid naar het westen toe. In heel Europa zitten verschillende centra waar deze vorm van meditatie beoefend wordt. Nederland heeft als grondlegger de Thaise monnik Mettavihari. Onder zijn leiding hebben veel mensen kennis gemaakt met de Mindfulness- meditatie. Zijn leerlingen geven zijn lessen weer door aan iedereen die hierin geïnteresseerd is! 
De laatste 15 jaar wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. (Vooral binnen de psychiatrie en ziekenhuizen) Steeds vaker is bewezen dat het beoefenen van aandacht en opmerkzaamheid een helende, heilzame uitwerking heeft op lichaam en geest.

Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke stroming die volgens de overlevering werd gesticht door Gautama Boeddha.
Het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van wedergeboorte, om zo nooit meer te hoeven lijden.

Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha.


Boeddha (Dhammapada vers 183)